V 5. a dogaja! Računamo, beremo, analiziramo, diskutiramo, pišemo, učimo se in že obujamo spomine na naravoslovni tabor v Radencih ob Kolpi. Sestavni del vsakega začetka novega šolskega leta pa je tudi izbor predsednika in namestnika predsednika razreda. Tokrat smo se na volilno pot odpravili malce drugače …

Namreč, učiteljica je najprej pokazala nekaj primerov predsedniških kampanj in delovanj iz celega sveta in učence, ki jim je predsedniški stolček zanimiv, pozvala, da posamezno pripravijo svojo prvo kampanjo, v kateri se predstavljajo kot predsedniški kandidati.

Enotedenske priprave na kampanjo so bile zelo aktivne, saj so se učenci odlično pripravili!

Kakšen/-na sem in zakaj sem ravno jaz najboljši/-a kandidat/-ka?

Za kaj bi se zavzemal/-a?

Kako bi deloval/-a in kakšne so moje prioritete v oddelku?

S kakšnimi nasveti lahko pomagam učencem, učiteljem in šoli?  To so le nekatera od vprašanj, na katere so v kampanji odgovarjali predsedniški kandidati.

Petek, 20. 9. 2019, je bil dan D.

Najprej so kandidati predstavili svojo kampanjo, cilje predsedniškega programa ter odgovarjali na vprašanja javnosti 5. a. Svoj program so predstavili s pomočjo plakatov ali power point predstavitev, nekateri pa so volilce prepričevali z ročno izdelanimi broškami.

Učenci so se predstavili zelo samozavestno: za predsednika kandidrajo, ker so prepričani, da znajo pravilno reagirati v konfliktu v razredu, da znajo poslušati in svetovati, ali preprosto, ker menijo, da jim vodenje gre od rok. Tudi atraktiven stavek: “Tako, kot znam preplezati vse stene, bom preplezal tudi vse težave v razredu,“ je bilo slišati.

Zavzemali bi se za prave vrednote, spodbudo, pomoč in sodelovanje v razredu, saj menijo, da so „edino skupaj“  lahko razred. Niso pozabili na zavzemanje za ponovno uvedbo eko frajerja, razdelitev razrednih vlog, niti na pričvrstitev stolov in dodajanje kljukic za torbe, nabavo garderobnih omaric za vse razrede na šoli. Dvig splošne kulture na šoli in izdajanje šolskega časopisa sta tudi del nekaterih predsedniških programov.

Vprašanja javnosti 5. a so bila kar zapletena in v teh trenutkih so se nekateri kandidati prvič malce zmedli, kar je volilcem omogočilo lažjo odločitev. Volišče se je odprlo, učenci so na volilnih listkih zaokrožili kandidata, ki jih je prepričal, in svoj anonimni glas oddali v volilno škatlo.

Sledil je najbolj vznemirljiv del – volilni odbor (učiteljica in zapisnikarja) je štel glasovnice …

Največ glasov je v prvem krogu volitev za predsednika razreda zasluženo zbral Anže Dernovšek in tako postal predsednik 5. a v šolskem letu 2019/2020. Po čestitkah in skoraj navijaškem navijanju podpornikov novega predsednika se je odločalo o izboru podpredsenika.

Zaradi enakega števila glasov na drugem mestu, smo volitve ponovili in po neverjetno vznemirljivem štetju lističev imenovali podpredsednico razreda – Emo Kastelic.

Verjamemo, da je odločitev volilcev prava in da se bosta učenca v svojih novih vlogah odrezala.

Lep pozdrav in se še beremo iz 5. a!

Besedilo in fotografije: Tamara Jovičić

(Visited 134 times, 1 visits today)
Dostopnost