Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, 8. februar

O našem največjem slovenskem pesniku, Francetu Prešernu, je zapisanih mnogo besed. Bil je izjemen ustvarjalec, slovenskemu narodu in njegovi kulturi predan človek.

Zapisal je mnogo besed, ki opevajo ljubezen, mnogo vrstic, ki kažejo naklonjenost našemu narodu, mnogo spodbud in grenkob človeškega življenja.

France Prešeren je slovenskemu pesništvu in naši kulturi dal zgled visokih idej in idealov.

“Prešernovo stremljenje po spoznanju in izražanju najvišjih umetniških in človeških idealov pa naj zaživi v njegovih naslednikih – naših kulturnih delavcih – Prešernov ideal svobodnega, dobrega naroda – pa naj se uresničuje v našem narodnem občestvu, a ne samo ob tem velikem spominskem dnevu – temveč vse do onega daljnega, a ne bajnega trenutka, ko se bo Prešernova želja Zdravljice zlila z željami vseh človeških rodov v živo resničnost, ki jo je tudi naš narod po Prešernu oznanjal in pripravljal.” (Anton Slodnjak) 

Tudi na naši osnovni šoli učenci, učitelji in starši ob kulturnem prazniku praznujemo, četudi na daljavo s prireditvijo v obliki videoprispevka. Vabimo vas, da si ga tudi vi ogledate na naslednjih povezavah:

na portalu Arnes

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=TeecmnMehSkRmel45663dDFM&jwsource=cl

ali kanalu YouTube.

Besedilo: Petra Hribar Horzelenberg, Anja Kastelic

(Visited 447 times, 1 visits today)
Dostopnost