Četrtošolci smo se v četrtek, 7. aprila 2022 odpravili v Žabjo hišo na Radenskem polju. Gre za prvi center za ohranjanje narave v Sloveniji, ki je nastal v okviru Interreg projekta Vezi narave.

Že med vožnjo do vasi Račna smo opazovali ruševine Boštanjskega gradu, Radensko polje in vode, ki trenutno služijo razmnoževanju žabic ter zaščitne ograje, ki ustavijo žabe pred prečkanjem ceste. Prostovoljci so v lanskem letu čez cesto prenesli okrog 18000 žab. Akcija poteka tudi letos, tako da ste vabljeni vsi, ki vas to zanima.

V Žabji hiši nas je prijazno sprejel g. Uroš Perme. Razdelili smo se v tri skupine in sodelovali v 3 delavnicah. Na prvi smo si ogledali razstavo o znamenitostih Radenskega polja.  Preko različnih orodij smo odkrivali lepote Šice, Zelenke in Dobravke ter tudi najbolj skrite kotičke polja. Še posebej zanimivi so bili požiralniki in retja. Na drugi delavnici smo izdelovali žabe iz papirja. Na koncu smo imeli pravo žabjo tekmo v skokih v daljino. Ste vedeli, da žabja hiša stoji na otoku? Obdaja jo potok Šica. V njenem mrtvem rokavu smo si z zanimanjem ogledali mreste. Na tretji delavnici smo spoznavali dvoživke, ki živijo na Radanskem polju. Predstavil se nam je parček krastač. Samček se je prijel hrbta samice in ni bilo videti, da bi jo želel izpustiti. Ker smo četrtarji sami pogumni otroci, smo krastačo tudi vzeli v roke. Rjava žaba z dolgimi nogami je dobra skakalka, zato je nismo vzeli v roke. Zelena rega pa je majhna žabica, a najglasnejša med vsemi. Videli smo tudi planinskega in navadnega pupka. O dvoživkah smo že marsikaj vedeli, a tudi spoznali nova dejstva.

Za odlično izpeljan naravoslovni dan se vljudno zahvaljujemo osebju Žabje hiše.

Vas pa vabimo, da si jo ogledate in tudi na ta način spoznate lepote naše domače pokrajine.

Učiteljice 4. razredov

Fotograije: Sabina Kastelic, Nataša Magaš, Manca Kastelic

(Visited 122 times, 1 visits today)
Dostopnost