V torek in sredo, 7. in 8. marca, je dan na OŠ Šmarje – Sap potekal malo drugače. Vsi se še živo spominjamo zaključka svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v Planici. Zaradi dobrih dosežkov naših smučarskih skakalcev je to pravi praznik za Slovence. Zato smo k nam povabili Mini Planico in tako vsaj malo okusili, kaj pomeni skakanje. 

Zjutraj smo z velikim strahom gledali v nebo in se spraševali, ali bo vreme zdržalo in bomo izpeljali, kar nas je čakalo. Že zgodaj zjutraj, in sicer v rahlem dežju, je na naše igrišče pripeljal kamion. Iz njega je kmalu zrasla majhna smučarska skakalnica in doskočišče z umetno travo.

V naslednjih urah smo se vsi učenci razredne stopnje (1.–5. razred) preizkusili v pravih smučarskih skokih. Pred skakanjem sta nam trenerja pokazala, kako se pravilno pelješ po zaletišču, kar smo vadili kar na tleh. Vsak skakalec je dobil svojo startno številko, čelado in smuči. S smučkami je bilo potrebno najprej varno priti po stopnicah na vrh zaletišča, kar je nekaterim na začetku povzročalo tudi manjše težave. Vsi skakalci so pokazali veliko poguma in se spustili po zaletišču, čeprav se je marsikak skok končal na zadnji plati. A vedno je tako, da vaja dela mojstra, in vedno več je bilo takih, ki so skok lepo zaključili. Vsaka skupina je imela eno uro časa za skakanje in kar prehitro je bilo konec.

Lepo je bilo gledati otroške oči, ki so se svetile od navdušenja, ko jim je uspel dober skok ali varen pristanek. Vsak je bil zadovoljen, da je premagal strah in si upal zapeljati po skakalnici, s tem pa je seveda zrasla tudi samozavest. Ta nam v življenju vedno pride prav.

Marko Marković

(Visited 157 times, 1 visits today)
Dostopnost