DRŽAVNI DEBATNI TURNIR 2023

Skratka. Ko ugotoviš, da zmoreš več in več in več.

In rasteš in se veseliš in te potegne vrtinec navdušenja …To je debata.

Prelepa izkušnja, ki bo ostala za vse življenje, kajne fantje?

Mladi debaterji na OŠ Šmarje – Sap, Lovro Novak, Luka Kovač in Marko Kuzmijak, vsi iz 9. a, so se skupaj z mentorico  25. 3. 2023 udeležili državnega turnirja v debati. Debatnega krožka se je med letom udeleževalo več učencev in učenk in prav z vsemi je bilo veselje debatirati.

Jutro je bilo še zaspano, ko smo se odpeljali do OŠ Majde Pečarja v Črnučah in od tam  z avtobusom, polnim učencev, učenk, dijakov, dijakinj ter tudi študentov in nekaj mentorjev, na državni debatni turnir v Celje. Gostila nas je I. OŠ Celje. (https://zainproti.si/os-drzavni-debatni-turnir-celje-25-3-2023/)

Nacionalna debatna organizacija Slovenije, Za in proti (https://zainproti.si/) je odlično organizirala zadnje, 6. tekmovanje v letošnjem šolskem letu.  Poskrbeli so za malico in kosilo ter vmesne prigrizke ter organizirali tekoč potek debat v več učilnicah hkrati. Šmarčani smo se  turnirja udeležili prvič,  za  tekmovalce je bilo v minulem tednu veliko priprav stališč, argumentov, iskanja podatkov in primerov za podkrepitev informacij, improviziranja, govornih nastopov in  koncentracije ter samopremagovanja. 

Nad izkušnjo so vsi trije navdušeni! Spoznali so mnogo mladih iz cele Slovenije, dobili napotke sodnikov, videli mnogo primerov debatiranja in se poskusili sami v tej zanimivi tehniki govora. Energija je bila ves čas aktivna, polna adrenalina in zanosa, najbolj pa timskosti. Prav vsi tekmovalci so iz debate v debato napredovali, kar se je videlo iz ocenjevalnih listov, a tudi konkurenca je bila neizprosna.

Uspeli so doseči eno zmago, kar je velik uspeh za začetnike, dve zmagi pa sta bili žal bolj naklonjeni nasprotnikom.

Prva debatna trditev je bila: » Slovenija bi morala dati prednost posodobitvi železnic in ne cestam.« Ekipa enkrat zagovarja trditev, torej je bila afirmacijska, v drugem boju pa nasprotovala afirmaciji, torej je bila opozicijska. Vsaka trojica ima v debati po formatu Karl Popper točno določene vloge 1., 2. in 3. govorca. Vsakemu govoru pa sledi tudi  navzkrižno zasliševanje nasprotnikov.

Druga trditev pa je bila improvizacijska: »Vsaka šola bi morala imeti svoje zelenjavne vrtove in sadovnjake.« Tukaj so morali brez pripomočkov sestaviti govor in nasprotovati trditvi, torej so bili opozicija.

Zaradi podpore mladih debaterjev ter navdušenosti nad izbrano tematiko, sta vse zbrane v najvišji dvorani šole, z obiskom počastila tudi ministrica za promet, Alenka Bratušek, ki  je tudi podelila priznanja zmagovalcem po več področjih ter župan občine Celje Matija Kovač.

Skratka. Ko ugotoviš, da zmoreš več in več in več.

In rasteš in se veseliš in te potegne vrtinec navdušenja …To je debata.

Prelepa izkušnja, ki bo ostala za vse življenje, kajne fantje?

Zapisala: Polona Ferbežar, mentorica Debatnega krožka

Fotografije naše ekipe: učiteljica Polona Ferbežar

(Visited 97 times, 1 visits today)
Dostopnost