Četrtošolci smo se v sredo 7. aprila 2023 odpravili v Žabjo hišo na Radenskem polju. Gre za prvi center za ohranjanje narave v Sloveniji, ki je nastal v okviru Interreg projekta Vezi narave.

Že med vožnjo do vasi Račna smo opazovali znamenitosti domače pokrajine, o kateri smo se učili pri družbi. To so ruševine Boštanjskega gradu, Radensko polje in vode, ki trenutno služijo razmnoževanju žabic. Zaščitne ograje, ki ustavijo žabe pred prečkanjem ceste so že podrli. Veseli smo bili novice, da bodo že prihodnje leto zgradili podhod pod cesto, da bodo žabe varno prečkale cesto in odložile svoj mrest v vodo preden se vrnejo nazaj v gozd.

V Žabji hiši nas je prijazno sprejel g. Uroš Perme. Razdelili smo se v tri skupine in sodelovali v 3 delavnicah. Na prvi smo si ogledali razstavo o znamenitostih Radenskega polja.  Preko različnih orodij smo odkrivali lepote Šice, Zelenke in Dobravke ter tudi najbolj skrite kotičke polja. Še posebej zanimivi so bili požiralniki in retja. Na drugi delavnici smo spoznavali pomen varovanja okolja in pogledali interaktivno razstavo o tem, kako človek posega v naravo. Na tretji delavnici smo spoznavali dvoživke, ki živijo na Radanskem polju. Predstavil se nam je parček krastač. Ker smo četrtarji sami pogumni otroci, smo krastačo vzeli v roke. Rjava žaba z dolgimi nogami je dobra skakalka, zato je nismo prijemali. Zelena rega pa je majhna žabica, a najglasnejša med vsemi. Videli smo tudi planinskega in navadnega pupka. O dvoživkah smo že marsikaj vedeli, a tudi spoznali nova dejstva.

Za odlično izpeljan pouk v naravi se vljudno zahvaljujemo osebju Žabje hiše.

Vas pa vabimo, da si jo ogledate, se podate na sprehod na bližji Kopanj in poiščete skriti studenček, ki nikoli ne presahne ter posedite za mizo, kjer se je pisati in brati učil France Prešeren. Najbolj pogumni poiščite tudi kak požiralnik in obiščite Zatočne jame. Za tiste, ki imate radi lep razgled,  bo sprehod na Ostri Vrh odlična izbira. Na ta način boste spoznali lepote naše domače pokrajine in jo približali tudi vašim otrokom.

Učitelji 4. razredov

Fotograije: Sabina Kastelic, Nataša Magaš, Peter Žun

(Visited 80 times, 1 visits today)
Dostopnost