V okviru projekta Eramsus+ se je v ponedeljek, 3. 4., in torek, 4. 4., v okviru 8-urnega izobraževanja več kot 20 učiteljic Osnovne šole Šmarje – Sap udeležilo izobraževanja na področju pozitivne psihologije. Spoznale smo se z najrazličnejšimi pojmi kot so: činkvina, čustva, VIA model, močna področja, model potreb po Maslowu, uvodna motivacija, ice breaker igrice, čuječnost in še mnogo več.

Štiri članice šolskega teama so v ponedeljek pripravile uvodni teoretični del, kjer so sodelavke seznanile s pojmom iz pozitivne psihologije. Sledile so praktične aktivnosti, kjer so udeleženke aktivno sodelovale. Razmišljale so, kaj vse njim predstavlja pojem pozitivna psihologija ter se spoznale z posebno tehniko “činkvina”. Na področju čustev smo igrale improvizacijsko disciplino Čustveni virus, kjer je vsaka skupina odigrala določeno čustvo v določenem okolju/prostoru. Na koncu so si podarjale še darila in delile z ostalimi, katera darila so jih presenetila in katera razveselila.

V torek je sledil še drugi del izobraževanja, kjer je bil poudarek na VIA-modelu. Gre za anketni vprašalnik, kjer oseba spozna svoja močna področja. Po pridobljenih rezultatih smo izpostavile prvih 5 močnih področji ter iz njih izpeljale nadaljnje aktivnosti. Razmišljale smo, kaj so prednosti in kaj slabosti teh področji ter kako nas v življenju vodijo. Nato smo močna področja prenesla v razred in se na podlagi konkretnih primerov spraševale, kako jih prepoznati v razredu ter učencem omogočiti, da jih udejanjijo.

Med aktivnostmi smo spoznale različne igrice (ice breakerje) kot so: atomčki, sadje (naprej, nazaj, okoli), zombiji, usedi se na stol, premikaj se glede na zvezek …

Skupaj smo preživele dva čudovita popoldneva polna smeha, solz in drugih prijetnih občutkov, ki so nas še bolj povezali. Tudi v prihodnje upamo, da se bomo še kdaj družile v taki zasedbi in odkrile kaj novega o sebi ter to prenesle v našo prakso v razred.

Besedilo in fotografije: Lara Lipnik

**Če bi kdo želel izpolniti VIA vprašalnik, je link na tej povezavi: https://www.viacharacter.org/

(Visited 118 times, 1 visits today)
Dostopnost