Ob koncu tedna mobilnosti in tik pred Evropskim dnevom jezikov smo se v petek, 22. 9. 2023, z osmošolci odpravili v Ljubljano na jezikovno fotoorientacijo, ki jo je organizirala Hiša Evropske unije v sodelovanju z Mestno zvezo tabornikov Ljubljana.

S pomočjo fotografij smo poiskali različne ljubljanske kotičke, kjer so nas čakale zanimive jezikovne naloge, ki smo jih morali opraviti v čim krajšem času. Pot nas je popeljala ob Ljubljanici in po starem mestnem jedru Ljubljane, ogledali smo si Filozofsko fakulteto, kjer izvajajo študij številnih jezikov, poiskali Trubarjev spomenik, raziskali muzej bančništva, šteli avtobuse na Bavarskem dvoru, za zaključek pa občudovali stare lokomotive v Železniškem muzeju. Na vsaki točki smo reševali različne jezikovne zagate, s katerimi smo spoznavali različne jezike Evrope ter razvoj prometa v Ljubljani in njegovo trajnostno naravnano prihodnost v Evropski uniji. Za konec pa smo si ogledali še multimedijski center Doživi Evropo, kjer so nam s pomočjo interaktivnih naprav predstavili, kako deluje Evropska unija.

Orientacija v Ljubljani nam ni povzročala nobenih težav, jezikovni oreščki pa so bili kar trdi. Nič čudnega. Ste vedeli, da ima EU kar 24 uradnih jezikov? Tudi slovenski lomilci jezika niso najlažji, če jih moraš večkrat hitro izgovortiti: Če čebela ne bi če imela, bi čebela bila bela.

Besedilo: Anita Medved

Fotografije: Tatjana Struna Berden in Anita Medved

(Visited 128 times, 1 visits today)
Dostopnost