Septembra je pet učenk 8. razredov začelo obiskovati izbirni predmet Gledališki klub. Čeprav cilj predmeta ni zaključna produkcija, so se dekleta po nastopu za Prešernov dan navdušile nad odrom in si zaželele več igranja. Zakaj pa ne? Tudi sama sem pogrešala gledališčko ustvarjanje, ki je v času korone zamrlo. Izpolnila sem prijavnico za Festival gledaliških sanj v Ljubljani in za Srečanje gledaliških skupin v Grosuplju ter se lotila pisanja teksta. Temo smo skupaj dorekle. Ker smo potrebovali vsaj enega fanta, se je skupini pridružil njihov sošolec. Imeli smo tri tedne čase in uspelo nam je.

V sredo, 6. 4. 2022, so igro Omrežene marionete odigrali na odru Festivalne dvorane. Po začetni tremi so se sprostili in sproščeno uživali v svojih vlogah. Meni je bilo pomembno samo to, da jim omogočim to izkušnjo igranja na odru s profesionalno ekipo, zato sem bila izredno vesela in ponosna, da je bil naš Ožbej izbran za najbolj perspektivnega igralca festivala, celotna predstava pa je dobila eno izmed nominacij. 

V četrtek, 21. 4. 2022, so igro odigrali na grosupeljskem odru pred polno dvorano osmošolcev iz naše šole in devetošolcev iz OŠ LA Grosuplje. Med njimi je bil tudi selektor, ki je o naši igri napisal: “Sodobno zasnovana predstava Gledališkega kluba Šmarc je premišljena in dodelana na vseh nivojih gledališkega ustvarjanja ter tako mladim omogoča dobro podlago za spoznavanje več kot le osnovnih principov in lastnosti gledališke igre. Igralci so dobro vodeni in se na odru dobro znajdejo. Gledališke akcije opravljajo natančno, zavzeto, ter so pri tem več ali manj pristno igralsko osredotočeni. Suvereno obvladajo paleto likov, ki so vsak zase dramaturško razdelani in uprizoritveno jasno začrtani.

Vsekakor vzpodbudne besede strokovnjaka, pravo vrednost pa sem sama doživela pri odzivu publike. 

Navdušiti najstnike ni lahka naloga, ampak Emi, Evi, Neli, Lani, Taji in Ožbeju je to vsekakor uspelo.

Besedilo: Betka Jamnik, mentorica

(Visited 149 times, 1 visits today)
Dostopnost