Bilo je konec poletja, natanko pet let nazaj, ko je v manjšem kraju velike zgodovinske vrednosti nastopila pomlad. In ne kar kakšna. Ta pomlad je bila povsem v nasprotju z letnim časom sveta okrog nje, zato smo jo lahko občutili predvsem na ponosnih hodnikih tukajšnje osnovne šole, pa tudi na ulicah kraja, ki so v soju prijetnih sončnih žarkov pozdravljale vznemirljivi preporod.

Med razgretim cvrčanjem je po učilnicah nekdaj podružnične šole takrat prekipevalo od sreče: otroci so kot za stavo poskušali razbrati, čigavo pero je zarisalo novi šolski grb. Iz učilnice za glasbo je ponosno odmevala kitica sveže šolske himne. Na hodnikih so vse obiskovalce pozdravljale fotografije iz časa, ki je še sramežljivo skrival barve, a je v sebi nosil nesmrtne sledi življenja za šolskimi klopmi.

Pa je minilo leto – in naenkrat pet. Čas je tekel, na naši šoli s štiristo in več glasovi – vsak dan kaj novega izrekel. In ne le izrekel, tudi ustvaril je, izračunal, narisal, zapel in odtekel. V urniku bogatega šolskega kurikuluma je spominov iz preteklih samostojnih let toliko, da smo jih v četrtek, 22. 9. 2022, na prireditvi podelili s starši in prijatelji iz kraja.

Na prazničnem odru so se zvrstile glasbene in gledališke zasedbe, ki so s pisanimi trakovi in baloni poskrbele za prijetno vzdušje: zaploskali smo šolskemu bandu T-mol, se nasmejali dramski skupini učencev in učiteljev, ki so v prizoru iz sanj zamenjali vloge, uživali v plesu folklorne skupine, na koncu pa v zboru učencev, staršev in učiteljev ter s spremljavo Godbe Dobrova – Polhov Gradec in učenci Glasbene šole Emil Adamič zapeli tris filmskih uspešnic Gremo v kino.

Na odru so nas med igro in petjem nagovorili ravnateljica OŠ Šmarje – Sap, Pavlina Antolič, predsednik Državnega sveta RS, Alojz Kovšca, pa tudi podžupan Občine Grosuplje, Janez Pintar.

Po uvodnem programu se je dogajanje preselilo pod oder: na živahnem igrišču so učitelji in učenci pripravili šahovsko simultanko, delavnico grafitiranja, razstavo fotografij in člankov o šoli iz Grosupeljskih odmevov, pa tudi stojnice z lutkami, Šmarsko knjigo, selfi ustvarjalnico in celo kolo sreče.

V pisanih spominih fotografij in prispevkov o naši šoli, ki so se v četrtek kot bogat ribiški ulov hvalili na pročelju zgradbe, smo v trenutek časa ujeli neskončno morje sreče. Naj vas utrinki spominov na dogodke preteklih petih let nasmejijo, četrtkovo praznovanje pa opomni, da prava prijateljstva preprosto ne zbledijo.

Osnovna šola Šmarje – Sap, vse najboljše!

Besedilo: Barbara Struna

Fotografije: Marjeta Bobnar

(Visited 152 times, 1 visits today)
Dostopnost