Prostovoljstvo na šmarski šoli ima že dolgo brado. Kdo se ne spomni let, ko smo nadobudno zbirali zamaške za otroke, ki so potrebovali medicinsko pomoč, zbirali smo hrano in pripomočke za zavetišča za male živali, zbirali smo rabljene baterije, vsa leta pa večkrat letno zbiramo  tudi star papir …

Že nekaj let zapored  izvajamo tudi jesensko akcijo zbiranja rabljenih uporabnih oblačil. K akciji povabimo vse učence na šoli;  letos smo na seznam zbiranja dodali še zbiranje igrač in prvikrat tudi zbiranje higienskih pripomočkov za Rdeči križ Grosuplje.

Ugotavljamo, da je krizni čas močno spremenil navade ljudi, več oblačil se proda preko socialnih omrežij, podari znotraj družine, zato smo nabrali manj oblačil kot prejšnja leta, so pa ta bila bolje ohranjena in uporabna, kar je zelo pohvalno. Nabrali smo tudi precej igrač in iger ter  več kot 6  kilogramov higienskih pripomočkov, mil, kreme za obraz, zobne paste in krtačke, šampone.

Letos je bilo aktivnih prostovoljcev, ki so pomagali pri akciji zbiranja, kar 10 iz šestih in sedmih razredov. Vsak dan so odnašali vrečke z oblačili, igračami, igrami in higienskimi pripomočki in jih sortirali v za to pripravljene škatle, v petek pa so izpeljali izmenjevalnico oblačil, igrač in iger med učenci naše šole. Izmenjevalnico je obiskalo 45 učencev naše šole, izmenjali pa so kar 204 izdelke:  bodisi oblačila bodisi igračke in igre. Dobre volje so z igračami in oblačili zapuščali izmenjevalnico, kar vidite lahko na nekaj fotografijah.

Z zbiranji torej vzpodbujamo solidarnost med nami,  nudimo pomoč nekaterim ljudem, nevladnim organizacijam,  živalim, skrbimo za čistejše okolje in zbiramo surovine za reciklažo, hkrati pa  še nekaj privarčujemo za razredne skupnosti.

Zahvala vsem sodelujočim učencem in učenkam na šoli, zlasti prvošolcem, drugošolcem in tretješolcem in njihovim učiteljicam.

Od besed k dejanjem pa naj bo naše reklo tudi v bodoče.

Zapisala: Polona Ferbežar

Fotografije: Polona Ferbežar

(Visited 94 times, 1 visits today)
Dostopnost