V šolskem letu 2017/2018 že dvanajstič poteka nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo OŠ – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu«, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS  v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in zamejskimi osnovnimi šolami. Projekt »Rastem s knjigo SŠ – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu dijaku« za dijake prvih letnikov pa poteka letos že sedmič.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo OŠ« so:

– spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature;
– promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja;
– spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic;
– motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja (http://www.jakrs.si/).

V okviru projekta sedmošolci vsako leto ob obisku splošne knjižnice prejmejo v dar knjigo – v letošnjem šolskem bodo prejeli knjigo pisatelja Mihe Mazzinija: Zvezde vabijo.

Utrinki z obiska Mestne knjižnice Grosuplje

V sredo, 24. 1. 2018, smo učenci 7. a in b. šli v Mestno knjižnico Grosuplje. Peljali smo se z avtobusom 3G. Najprej smo se zbrali v pravljični sobi, kjer nas je knjižničarka Tanja Zavašnik povprašala, kako je kaj z našim branjem. Razdeliti smo se morali v skupine in v knjižnici poiskati knjigo, ki nam je bila všeč. Po končani nalogi smo odšli v dvorano, kjer nam je knjižničarka Tanja povedala, kako lahko uporabljamo COBISS in BIBLOS. Sledil je kviz, a ker nismo dobili zmagovalca, smo bili vsi deležni nagrade. Vsi smo dobili povsem novo knjigo Zvezde vabijo. Tukaj se še en uspešen dan konča.

Patrik Pintar, 7. b

 

Sedmarji rastemo s knjigo

Danes, 24. 1. 2018, smo učenci sedmega razreda obiskali Mestno knjižnico Grosuplje. Drugo šolsko uro smo končali malo prej. Nato smo pomalicali in se odpravili pred vhod, kjer smo se prešteli in šli na avtobus 3G. Ko smo prispeli v knjižnico, smo šli v pravljično sobo, kjer smo se predstavili in se pogovorili o tem, katere knjige najraje beremo. Naša prva naloga je bila poiskati najbolj zanimivo knjigo. Povedati smo morali, zakaj smo si jo izbrali, nato pa smo knjige pospravili nazaj na police. Knjižničarka Tanja nas je peljala tudi v dvorano, kjer smo imeli predavanje o tem, kako na COBISS-u poiščemo knjigo in jo rezerviramo. Po predavanju je sledilo nekaj vprašanj v zvezi z današnjim predavanjem in kviz. Ob koncu smo dobili knjige Zvezde vabijo ter si ogledali film o pisatelju, ki je to knjigo napisal.

Tijana Vasić, 7. a

Besedilo in fotografije pripravila: Andreja Zupančič Kojić

 

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Dostopnost