V četrtek, 22. novembra 2018, se je 18 učencev OŠ Šmarje – Sap (učenci knjižničarskega krožka in izbirnega predmeta Turistična vzgoja) v spremstvu mentoric z avtobusom odpravilo na 34. Slovenski knjižni sejem v Cankarjev dom v Ljubljani.

Letos je Cankarjevo leto, saj obeležujemo 100-letnico njegove smrti. Na sejmu smo si ogledali veliko raznolikih stojnic s knjigami. V dveh urah pregledati sejem ni mačji kašelj. To je bila prijetna in hkrati zahtevna naloga, saj se je na letošnjem sejmu razstavljalo več kot dvajset tisoč knjig. Med samim dogajanjem smo opazili tudi pogovor v živo v Debatni kavarni, neprestano so potekale delavnice za otroke, vrvelo in gomazelo je po vseh hodnikih.

Za nalogo smo si zadali opazovanje urejenosti in atraktivnosti knjižnih stojnic, opazovali smo oglaševalske metode na sejmu, kako poteka navezovanje kontaktov, preverjali ponudbo knjig in si izbrali tisto, ki bi jo želeli kupiti. Nato smo se udeležili zanimive delavnice o razvoju Ljubljane v srednjem veku. S pomočjo animatorjev in lutke smo spoznali, da je Ljubljana nastala iz treh trgov in da je bilo življenje v srednjem veku precej drugačno od današnjega. Na koncu smo za popotnico ročno izdelali še svoje mošnjičke iz umetnega usnja. Prejeli smo svoje inicialke, ki jih sicer ne moremo napisati na pergament, kot so to naredili v srednjem veku.

Pred Cankarjevim domom smo morali nujno poskusiti še dišečo poslastico z Madžarske, ki je bila letos država v fokusu knjižnega sejma, kürtöskalács.

Pa naj poročilo zaključi misel nekega avtorja: Branje knjig je kot potovanje, kjer spoznavamo druge kulture in življenje, ki ga ne bomo nikoli živeli.

Besedilo: Naja Ljubanović

Fotografije: Andreja Z. Kojić, Polona Ferbežar

(Visited 48 times, 1 visits today)
Dostopnost