Mednarodni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra. Letos smo se na naši osnovni šoli odločili, da se bomo tudi mi pridružili največjemu globalnemu dogodku – akciji Pišem za pravice. Pri pouku DKE  ter med odmori smo tako skupaj napisali preko 80 apelov ter solidarnostnih sporočil, pri tem pa se nam je pridružila tudi ekipa oddaje Infodrom in posnela kratek televizijski prispevek.

Poglejmo, zakaj se letos podpira več zagovornic človekovih pravic in kakšne so njihove zgodbe.

Ateno Deami je iz Irana: zaradi svojega nasprotovanja smrtni kazni je bila obsojena na sedem let zapora,  ki ga preživlja v brutalnem teheranskem zaporu Evin.

Gulzar Dushenova iz Kirgizije: aktivistka, ki se vsakodnevno sooča z grožnjami in diskriminacijo, ki so vstopile v njen svet, ko se  je začela boriti za enak dostop do storitev (vključno z zdravstveno oskrbo) za hendikipirane ljudi.

Nonhle Mbuthuma iz Južne Afrike: potem ko se je zoperstavila uničujočim posledicam podjetja, ki rudari titan, se je v njeni skupnosti začelo resno ustrahovanje.

Geraldine Chacon iz Venezuele: mladinska aktivistka, ki je delala z ranljivimi mladimi ljudmi iz deprivilegeranih skupnosti, zaradi česar jo je doletelo nadlegovanje in pridržanje.

Pavitro Manjhi iz Indije: aktivistka za pravice staroselskih ljudstev, ki se sooča z grožnjami in ustrahovanjem, ki so se pojavile, potem ko se je začela boriti za pravice svojega ljudstva, ki ga je rudarsko podjetje zrinilo z njegove zemlje.

 

Lani je bilo po celem svetu napisanih dobrih 5,5 milijona apelov in solidarnostnih sporočil. Od tega jih je več kot 16.000 prišlo iz Slovenije. Prepričani smo, da bo letos napisanih še več apelov in da bodo naši glasovi še glasnejši.

Intervju RTV-ekipe z našimi učenci pa si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=gXZMDfAHwIw.

Besedilo: Tonja Aleksandra Krašek

Fotografije: Polona Ferbežar

(Visited 27 times, 1 visits today)
Dostopnost