Saj nas poznate! Smo zelo »firbčne« narave … ali pa, lepše rečeno, smo vedoželjni. Oči in ušesa imamo odprta za sedanjost, radi pokukamo tudi v preteklost, zelo pa se trudimo pri učenju, da bi bila prihodnost tudi zaradi našega znanja prijetna za vse.
Veliko smo že slišali o šoli v starih časih, tako o samih zgradbah kot o načinu poučevanja. Vse to so nam pripovedovali dedki in babice, učiteljice … in v okviru  naravoslovnega dne smo si ogledali še Slovenski šolski muzej v Ljubljani.

V ponedeljek, 9. 3., smo šli v Slovenski šolski muzej.

Tam smo imeli eno uro pouka kot v starih časih. Drugo uro pa nam je vodič pokazal, kako je bilo v šoli nekoč. Povedal je, da so v šolo hodili samo fantje. A potem, nekaj let pozneje, je Marja Terezija odločila, da morajo v šolo tudi dekleta in se ne bodo učila le doma od staršev. Iz muzeja smo odšli polni novih vtisov in novega znanja. Nato smo odšli v park, kjer je veliko sidro. Tam smo pomalicali ter odšli na ogled mesta. Kmalu smo prispeli do največje tržnice, ogledali smo si tudi pokriti del, a žel nismo nič kupili. Videli smo tudi del tržnice  s cvetjem in suho robo.  Potem smo odšli na avtobus in se srečno vrnili v domači kraj.

Liza Glinšek, 3. a

Tam smo imeli pouk, eno uro. Videli smo, da v starih časih niso imeli zvezkov, ampak so pisali na lesene tablice. Poredni otroci so bili kaznovani, klečali so na koruzi, sedeli na lesenem oslu in roke so morali imeti med njegovimi ušesi. Ko smo odšli na ogled Ljubljane, smo videli Prešernov spomenik in Primicovo Julijo, ki skozi okno gleda Prešerna, on pa njo.  Potem smo šli do velike tržnice, v notranjem delu imajo mlečne izdelke in meso. Ogledali smo si tudi zanimive mostove: Tromostovje, Zmajski most in most ključavnic. Videli smo tudi gondolo, ki vozi na ljubljanski grad. In že smo bili pri avtobusu, ki nas je odpeljal nazaj do šole.

Gloria Dajanović, 3. a

Pred šolo smo se zbrali ob 8.30. Do Ljubljane smo se vozili približno 20 minut. V avli muzeja nas je čakal vodič Iztok. Pripravili so nam eno uro pouka. Fantje smo dobili lajbiče, dekleta pa predpasnike, saj so bili včasih otroci v šoli tako oblečeni. Učili smo se uganke, spoznali , da imamo za pomlad še tri imena, vigred, mladoletje in vesna. Po končani uri pouka smo spoznavali zgodovino šolstva. Nato smo pomalicali pri velikem sidru. Ogledali smo si še mostove v središču mesta, tržnico, videli smo tudi nebotičnik. Ob 12.30 pa smo odšli nazaj proti šoli.

Lukas Koren, 3. a

 

Izbor besedil in fotografije: Danica Mostar

(Visited 95 times, 1 visits today)
Dostopnost