Dežela sonca! Lučaj od morja! Dežela burje! Dežela kraškega kamna. Dežela dobre hrane, pršuta in terana …

Si želite tudi vi drobec naših doživljajev, tudi vas mika izlet na sončno Primorsko?

V soboto, 12. 3. 2022, smo se mladi turisti odpravili na izlet na Primorsko. Pri uri smo predhodno načrtovali vse etape našega izleta, poiskali ponudnike turističnih storitev in organizirali prevoz ter oglede. Najprej smo obiskali kmetijo Benčič pri Sežani (njihov kontakt je na povezavi https://www.booking.com/hotel/si/tourist-farm-bencic.sl.html). Na tej kmetiji živijo stari starši našega učenca Luke Ažbeta, zato je bila naša odločitev za obisk enotna.

Kmetija je stara častitih 400 let. Na njej je včasih živelo kar 10 do 12 ljudi, danes pa je domačih manj. Kmetijo so v letih 2003 do 2006 temeljito prenovili v pristnem kraškem slogu s pomočjo evropskih denarnih sredstev in uredili restavracijo, kuhinjo ter 3 apartmaje in eno sobo in tudi savno. Od prenove naprej so se usmerili le v vinogradništvo in se z vzrejo živine ne ukvarjajo več. Nekoč pa so redili govedo in prašičke. Kmetija lahko postreže do 60 gostov. Z vinogradništvom pa se ukvarjajo že več kot 200 let. Njihove glavne sorte vina pa so Teran in Malvazija.

Na kmetiji je bila odlična pogostitev kraških dobrot in pijače, nudili so nam počitek v sobah, igrali smo se igre, ogledali smo si vinsko klet in  vinograde. Babica našega Luke je povedala kar nekaj zabavnih prigod iz zgodovine kmetije. Pri Benčičih se človek počuti kot doma. V  Filipčjem Brdu so tudi večje površine konjskih pašnikov, kjer Italijani pripeljejo svoje konje v oskrbo, to so resnično lepi kraji za sprehode in kolesarjenje.

Nato smo se odpeljali v 10 km oddaljen kraj Lokev. Tam smo se zbrali pred Turnom, podobnemu šmarskemu, le da je kamnit in večji. Nekoč je služil obrambi pred Turki in kasneje tudi skladišču žita (Kornhale). V njem je lociran Vojaški muzej Lokev. Muzej se širi na kar 3 nadstropjih in še v pritličju. Muzej je bil odprt 1994 leta, ustanovil pa ga je odlični zbiratelj Srečko Forte, ki je tudi nosilec Natovega priznanja in Guinnessov rekorder glede velikosti zbirke orožja in vojaških oblačil. Je častni občan občine Sežana. Na leto je v muzeju kar 12.000 obiskovalcev, ki si lahko ogledajo tudi sosednjo cerkev. Predmeti  imajo izredno zgodovinsko in etnografsko vrednost. Na primer v muzeju hranijo zvonček iz Titanika,  prapor z zlatom cesarja Franca Jožefa, spominek človeške ribice (svastika) z ogleda Franca Jožefa v Postojnski jami, granate, perjanice, manšetni gumbi, orožje, kroje slovenskih noš itd. Srečko je tudi znameniti restavrator starih spomenikov, cerkva in grobnic.

Botanični vrt Sežana je velik 3 hektare in vključuje 15 zgradb. V njem je pokriti rastlinjak s tropskimi rastlinami, palme, kavovci, kakavovci, pred tem delom je čudovit park z nizkimi živimi mejami in nasadi trajnic in enoletnic. Kot zanimivost povejmo, da gojijo kar 400 vrtnic, oskrbniki pa so le trije. V okolici je tudi manjše umetno jezerce. Med rastlinami pa je vredna omembe sekvoja, magnolija, atlaška, kavkaška cedra, dvokrpi ginko, cvetoči jasmin.

Polnih trebuščkov in polni lepih vtisov smo naš izlet zaključili z iskreno željo, da te lepe kraje čimprej spet obiščemo.

Zapisale: Ula  Pečjak, Elina Bekonjič in Polona Ferbežar

Fotografije: Ella Smajlović, Vesna Groznik in  Polona Ferbežar

(Visited 280 times, 1 visits today)
Dostopnost