V petek, 5. aprila 2024, smo se v objemu sončnih žarkov z učenci 2. in 3. razreda podali na raziskovanje pomladanskega gozda. Po kosilu smo se odpravili proti prelepim pomladno zelenim travnikom, na katerih so se bohotili razkošni regratovi cvetovi, ki so dodatno polepšali ne samo travnike in okolico, temveč so tudi nas spremenili v prave travniške in gozdne raziskovalce.

Nalezljiva energija radovednosti, razigranosti, navdušenja, raziskovanja, ustvarjanja in zabave nas je pognala naprej proti gozdu in Zacurku, kjer smo se najprej osvežili z izvirsko vodo ter se na hitro odpočili v naročju gozdne sence in vodnih površin izvira, potoka in bajerja.

Z vsemi čutili smo v naše telo hvaležno sprejemali svež gozdni zrak, opojne vonjave rastlin, prodorno ptičje petje in skrivnostno gozdno šumenje, kar je še izraziteje poglobilo naše doživljanje in poglobilo mir ter spokojnost gozdnega doživetja. Z učenci smo ponovili osnove gozda in gozdni bonton, ozavestili povezanost gozda in naših čutil, preko pogovora in kviza spoznavali pomen in zanimivosti gozda, vmes izvajali zabavne gibalne igre.

Po skupinah smo razdelili posamezne stopinje gozdnih živali, spretno smo jim vdihnili podobo z okoliškimi kamenčki in okrasili s pridihom gozdnih sestavin. Nato smo izdelali lastno igro labirint z ovirami in se preizkusili v spretnosti najvišje težavnostne stopnje le-tega.

V sebi smo vzbudili vodnega raziskovalca in po serijah vodnih detektivskih izzivov odkrivali rastlinje in živali vodnega sveta ter doživetje popestrili z igro ob potoku. Opazovali smo razvoj žabic od mresta do paglavcev; preizkusili gradbene in inženirske zakonitosti pri izgradnji brvi in jezov ter opazovali vpliv človeka na naravo.

Navdušenje in aktivnosti so v nas vzbudili lakoto, ki smo jo pogasili z malico in priboljški. Za sladico smo vase vsrkali še nekaj sončnih žarkov in raznolike gozdne vtise.

Po telovadbi in gibalnih igrah je sledilo še nekaj proste igre in zabave, nato pa smo v duhu pomladanskega čiščenja, da se pripravimo na rojstni dan Zemlje, ki bo 22. aprila, vestno pregledali in počistili okolico.

Ob zaključku dneva smo se polni doživetij srečno vrnili domov. Hvala učencem za njihovo nalezljivo radovednost, ustvarjalnost, bogato kreativnost in prisrčnost, s katero so polepšali dan in dali gozdu globlji pomen ter doživetje. Hvala tudi vsem sodelujočim za sodelovanje pri gozdnih doživetij ter vseživljenjskega učenja v najlepši učilnici – gozdu in naravi ter vabljeni na nadaljnjo pot odkrivanja skrivnosti gozdov in širše narave.

Besedilo: Marta Zupančič

Fotografije: Marta Zupančič in Marko Marković

(Visited 87 times, 1 visits today)
Dostopnost