14. septembra 2017, na dan, ko je naša šola praznovala samostojnost, učenci nismo imeli pouka. Namesto tega smo spoznavali dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo naši starši, sorodniki ali redni obiskovalci našega kraja, in se jih ne da naučiti med poukom.

 

Ena izmed teh dejavnosti je bilo novinarstvo. Novinarsko delavnico je pripravila novinarka TV Slovenije Meta Zoran. Udeleženci smo se za nekaj ur prelevili v njene kolege. Naučili smo se ravno dovolj o tem poklicu, da smo se lahko podali na teren – na obisk ostalih delavnic. In nastali so naslednji zapisi.

 

Nekateri učenci so se udeležili glasbene delavnice, ki sta jo vodila Matej Horzelenberg in Nejc Petak. Na razpolago je bilo veliko inštrumentov. Vsak učenec je dobil svojega in nastal je pravi razredni orkester. Pri izbiri njegovega imena so imeli veliko želja. Uporabljali so kitaro, činele, palčke … Določili so tudi pevce in pevke. Vsi so se imeli lepo. Pomagala je tudi razredničarka. Vodja delavnice Matej Horzelenberg je navdih za glasbo dobil od starejših. In glasba mu je bila tako všeč, da je zdaj to njegov poklic. (Lovro Novak, Neli Kavčič, Eva Gruden, 4. a)

 

V šiviljski delavnici so se učenci pod budnim očesom Petre Hribar Horzelenberg učili, kako na blago prišiti gumb. V šivanko so napeljali sukanec in na koncu sukanca naredili vozel. Šivanko so napeljali skozi gumbove luknje in prepletali od spodaj navzgor. Imeli so veliko različnih gumbov. (Nuša Rebolj, Maruša Sobočan, 4. c)

 

V vrtcu so se učili o ohranjanju kulturne dediščine, zato je Ana Miselj prišla v turistično društvo Šmarje – Sap. To deluje že več kot 30 let. Člani društva ohranjajo lepote kraja in organizirajo pohode, na katerih ljudem razkazujejo šmarsko kulturno dediščino. Na delavnici turističnega društva so govorili o Šmarju – Sapu in njegovi okolici. Pomembna osebnost za kraj je bil Stane Mikuž, ki je bil umetnostni zgodovinar in univerzitetni profesor. Izvedeli smo tudi, da je imel kraj v pračasih ime Harland. (Patrik Špacapan, Nejc Šteh, 5. b)

 

Pokukali smo v delavnico, kjer je potekla impro liga. To je nekakšno gledališče, kjer igralci igrajo kratke prizore, ki si jih sproti izmišljujejo. S predlogi sodelujejo tudi gledalci. Med sabo sta tekmovali dve ekipi, zmagovalca sta določila sodnika. To fantastično dejavnost je predstavila Petra Plavšič. (Klas Kastelic, Neža Šetina, 5. b)

 

Biološko delavnico je vodila Tadeja Smolej z Biotehniške fakultete v Ljubljani. Govorila je o zvereh v naših gozdovih, predvsem o medvedih. Opazovalci njihovo vedenje spremljajo s skritimi kamerami. Spoznali smo postopek nadevanja ovratnic živalim. Ko je ovratnica enkrat sneta, jo lahko upravljajo le znanstveniki. Podatki iz ovratnice so resnično zelo natančni. Največ medvedov umre zaradi starosti ali zaradi prometne nesreče. Tadeja je imela s seboj zelo staro lobanjo medvedke. Zanimiv je bil tudi videoposnetek medveda s tremi nogami.

 

Nekaj vprašanj za Tadejo Smolej:

V: Približno koliko medvedov še živi v Sloveniji?

O: Po zadnjih podatkih naj bi v Sloveniji živelo približno od 400 do 500 medvedov.

V: Koliko medvedov letno povozijo avtomobili?

O: Letno naj bi avtomobili povozili od 10 do 20 medvedov. Vsako leto je število povoženih medvedov različno število.

V: Približno za koliko medvedov je upadlo njihovo število v Sloveniji?

O: Tega podatka se še ne vemo, saj preiskave še potekajo.

 

Vtis udeleženca Klemna Dolinarja: Zelo mi je bilo všeč, veliko smo se naučili.

(Sara Ferincek, 6. a)

 

Vas zanima, kaj so počeli udeleženci delavnice mini šport? Potekala je v veliki telovadnici, vodil jo je Sebastjan Kopitar. S tem se ukvarja že 12 let in to mu je v veliko veselje in zabavo. Pri tem delu sta mu najbolj všeč veselje in nasmejanost otrok po končani dejavnosti. Prosil me je, če mu lahko pomagam, in z veseljem sem mu priskočil na pomoč. 3. šolsko uro je bilo v tej delavnici 26 otrok iz 1. a razreda. Vsi so bili najbolj veseli napihljivega gradu, na katerem so se zelo zabavali. Veseli so bili tudi plesa, kjer so tekmovali drug proti drugemu. Še zmeraj ne vemo, kdo je zmagovalec. (Žan Špari Leben, 6. a)

 

Delavnico oživljanja je vodil dr. Marko Kmet, ki dela v bolnišnici Novo mesto. Na začetku je razložil nekaj osnov. Učenci so si pomagali z učnimi listi. Nato je voditelj nekaj stvari pokazal na lutki, ki jo je imel s seboj. Učenci so spremljali vsak njegov gib. Porodilo se je kar nekaj vprašanj. Poskusili so oživljati tudi sami. Ogledali so si tudi napravo avtomatski eksterni defibrilator (AED), ki se uporablja pri oživljanju.

 

Nekaj vprašanj za dr. Marka Kmeta:

V: Koliko let ste že v službi?

O: Že 17 let.

V: Ali se počutite dobro, ko učite oživljanje?

O: Zelo dobro, to mi je v veselje.

(Kristjan Kmet, 6. a)

 

Farmacevt Boštjan Kmet iz podjetja Krka je pripravil farmacevtsko delavnico. Potekala je v učilnici kemije. Na začetku je povedal, kaj dela kot farmacevt. Potem so učenci spoznali nekaj zdravil. Izvedeli so, kakšen zdravilni učinek imajo kislice. Poskusili so tudi toast z namazom iz bazilike. Na koncu so si ogledali eterično olje.

 

Vprašanja za Boštjana Kmeta:

V: Koliko let delate v tej službi?

O:11 let.

V: Ali ste radi v tej službi?

O: Seveda.

 

Vprašanja za udeležence:

V: Jakob Križman, ali si se kot učenec imel lepo?

O: Seveda.

V: Živa Debeljak, ali si kaj naučila?

OD: Ja.

(Kristjan Kmet, 6. a)

 

Tu je nekaj besed o plesni delavnici. Sašo Simič je udeležence učil latinskoameriški ples rumbo. Ko so osvojili osnovne korake, so zaplesali ob glasbi, na koncu pa tudi v parih. Plesali so kot profesionalci. Bili so enkratni. (Taia Žvegla, Tara Filipič, Neža Zobec, 6. b).

 

Zelo zanimiva je bila tudi humanistična delavnica. Gospod Matjaž Barbo je dirigent, muzikolog ter profesor na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Izvedeli smo veliko zanimivega o dirigentih. Učenci so v roke dobili dirigentske palice. Ena izmed njih je bila palica dirigenta Hugolina Sattnerja, znanega slovenskega skladatelja in dirigenta. Izvedeli smo, da palice stanejo od pet do sto evrov, v povprečju pa od petnajst do petindvajset evrov. Predstavitev je bila v obliki PPT-a, vključenih je bilo veliko posnetkov. Predstavitev je bila zelo sproščena. V njej je bilo povedanih veliko zanimivih dejstev in smešnih pripomb. Ob teh je ves razred zahrumel kot orkester brez dirigenta. (Tonja Aleksandra Krašek, Tia Špringer, Gaber Meglen, 7. b)

 

Ob vseh naštetih sta potekali še delavnica o gimnastiki in osebnostna delavnica, ki sta ju vodili Mojca Šuštaršič oz. Irena Žibert.

 

Besedilo: Meta Zoran in učenci novinarskega krožka

Fotografije: Peter Kmet, Lejla Kličić, 4. b in knjižničarka Andreja Zupančič Kojić

(Visited 353 times, 1 visits today)
Dostopnost