Vse se je začelo 3. 9. 2019, ko me je naš učitelj matematike vprašal, ali bi se kdo prijavil na Male sive celice. Že konec prejšnjega šolskega leta sem se o tem pogovarjala z go. Simono, in ker me precej zanimajo take vrste zabavnih obšolskih dejavnosti, sem se z veseljem prijavila. En teden pred datumom predizbora smo se dobili, da bi si malo pogledali pole ter izvedeli več o samem načinu tekmovanja. Imeli smo dve uri priprav, na katerih smo določili skupine, se malo pogovarjali in se pomirili med skupinami. Na predtekmovanje smo se podali v dveh ekipah po tri tekmovalce, skupino pa sestavljajo sedmošolec, osmošolec ter devetošolec. V moji skupini (skupini 1) smo bili Nejc (7. razred), Manca (8. razred) in Tonja (9. razred). Skupino 2 so sestavljali Patrik (7. razred), Inja (8. razred) in Nao (9. razred). Na dodatnem pouku smo se pripravili ter se z vsem nabranim znanjem odpravili na predizbor.

V četrtek, 12. 9., smo se ob 15.00 dobili pred šolo in se z minibusom odpeljali v Ljubljano, na osnovno šolo Božidarja Jakca. Že samo pot tja smo se zabavali, in ko smo prišli, smo imeli se nekaj časa pred začetkom programa. Osnovna šola, ki je gostila predizbor, ima čudovita igrala, in tudi starejši otroci se moramo kdaj sprostiti. Skupine iz drugih šol so pregledovale knjige in se učile, mi pa smo uživali na gugalnicah. Kmalu so nas poklicali na program. Razvrstili smo se v učilnice in nam razdelili tekmovalne pole. Meni osebno se ni zdelo zelo zapleteno, definitivno pa ni bilo lahko! Najbolj si bom zapomnila dve vprašanji: koliko tehta raketa na Veneri in to kdo je napisal zgodbo Kdo je sešil Vidku srajčico. Prvo zaradi prepira med našima skupinama in drugo, ker se mi nikoli ni zdelo, da bom to potrebovala v življenju. Po koncu pisnega dela so nam naši gostitelji pripravil kulturni program, ki se mi je zdel zelo zanimiv. Bilo je nekaj glasbenih točk, malo plesnih točk, in ker se nam voditelj Nik Škrlec na žalost ni mogel pridružiti, se nam je oglasil po današnji tehnologiji. Zaželel nam je srečo in takoj po tem so sledile razglasitve. Predizbor deluje tako, da gre v pisni del 21 skupin, 8 od teh pa se uvrsti v ustni del. Vsaka od osmih ekip prenese nekaj svojih točk v ustni del in namreč najboljša ekipa 8 točk, naslednja 7, in tako dalje do tega, da osma ekipa v del prinese eno dodatno točko. V ustnem delu dobi vsaka ekipa 5 vprašanj in vsako je vredno 4 točke. Pomerita se po dve ekipi, ključ pa je 1. in 8. ekipa, 2. in 7. in tako dalje. Naša druga skupina (Inja, Nao in Patrik) so se uvrstili na 8. mesto, in odšli v ustni del z najboljšo ekipo. Pet kategorij, pet vprašanj in naša ekipa se je odlično odrezala. Vsi odgovori so bili pravilni, a na žalost so učenci druge ekipe prinesli naprej 8 točk.

Tako se naša šola ni uvrstila na nacionalno televizijo, a to še ne pomeni, da nismo nič odnesli od te izkušnje. Ni vedno treba doseči briljantnih rezultatov za briljantne in čudovite spomine. Vsi smo zelo uživali in še posebej bi se rada zahvalila naši mentorici ge. Simoni Ahčin za njeno potrpežljivost in pripravljenost pomagati ter se zabavati z nami. Upam, da lahko ponovimo naslednje leto.

Besedilo: Manca Batič

Fotografije: Simona Ahčin Hribar

(Visited 117 times, 1 visits today)
Dostopnost