V okviru projekta Erasmus+ sva se učiteljici Anita Medved in Špela Casagrande udeležili izobraževanja z naslovom Classroom Management Solutions for Teachers: New Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation Strategies, ki je potekalo v Barceloni.

Na izobraževanju sva spoznali precej pisano druščino učiteljev iz Madžarske, Poljske, Belgije, Portugalske, Grčije, Nemčije in Finske. Skozi predstavitve naših držav in šol smo dobili vpogled v različne šolske sisteme in se drug od drugega marsikaj naučili.

Za začetek smo izvedli nekaj aktivnosti za prebijanje ledu in aktivacijo desne možganske hemisfere ter preizkusili igre za spodbujanje skupinske dinamike in sodelovanja. Nedvomno nam bodo v razredu še kako prav prišle. Večji del izobraževanja pa je bil osredotočen na vzpostavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja. Strinjali smo se, da šola ne samo izobražuje, temveč tudi vzgaja, krepi socialne veščine in čustveno inteligenco. Ugotovili smo, da se ne glede na naše kulturne in geografske značilnosti soočamo z enakimi izzivi in si delili izkušnje, kako se z njimi spopadati in pomagati učencem, da odrastejo v sposobne, pa tudi sočutne ljudi. Preizkusili smo nekaj vaj čuječnosti, s katerimi lažje ozavestimo lastne občutke, spodbujamo boljše vzdušje v razredu in krepimo pozornost, nato pa smo se urili še v nenasilni komunikaciji in izpostavili pomen medvrstniške mediacije. Zaključni del izobraževanja je bil posvečen spoznavanju uporabnih IKT orodij in aktivnih učnih metod (npr. koncept obrnjene učilnice – flipped classroom, projektno učenje …), ki spodbujajo večjo angažiranost in samostojnost učencev.

Prosti čas sva izkoristili za odkrivanje skritih kotičkov Barcelone; uživali sva v uličnem utripu, se navduševali nad osupljivo Gaudijevo arhitekturo in veličastnostjo znamenite Sagrade Familie, zelenimi parki in čudovitimi razgledi z okoliških hribov na to res očarljivo mesto. Z ostalimi udeleženci izobraževanja smo spletli prijateljske vezi, ki bi bile morda v prihodnje lahko podlaga še za kakšno mednarodno sodelovanje. Domov sva se vrnili bogatejši za izkušnjo, ki bi jo bilo vsekakor vredno ponoviti. 

Besedilo: Anita Medved

Fotografije: Anita Medved in Špela Casagrande

(Visited 142 times, 1 visits today)
Dostopnost