V četrtek, 29. 9. 2022, smo z izbirnim predmetom Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami obiskali Regionalni center za obveščanje in gasilsko brigado.

Z avtobusom smo se najprej odpravili do Regionalnega centra za obveščanje. Tam so nas prijazno sprejeli kljub obilici dela, ki so ga tisti dan imeli zaradi slabega vremena. Izvedeli smo veliko zanimivih informacij, kot so kako odreagirati v primeru naravnih in drugih nesreč, kaj povedati, ko kličemo na 112, v katerih primerih ni potrebno obvestiti oziroma poklicati 112. Bili smo priča klicev ljudi, ki so ta dan potrebovali pomoč. Večina klicev je bila zaradi poplavljenih cestišč in stanovanj ter prometnih nesreč zaradi obilnega deževja. Kot zanimivost so nam predvajali smešne, neprimerne klice na 112. Pokazali so nam različne aplikacije, ki takoj po klicu pokažejo lokacijo ponesrečenca in druge pomembne podatke.

Potem smo se odpravili še do gasilske brigade v Ljubljani. Tam smo si najprej ogledali predstavitveni video o njihovem delu, ki so ga naredili ob 100. obletnici obstoja gasilske brigade v Ljubljani v tem letu. Kasneje smo si ogledali vsa gasilska vozila, njihovo orodje ter opremo in bili prisotni pri odhodu na intervencijo. Za konec so nam pokazali še starodobna vozila.

Kljub slabemu vremenu smo videli in izvedeli veliko novega in zanimivega.

Učenci in učiteljica Simona

Foto: Simona Ahčin Hribar

(Visited 99 times, 1 visits today)
Dostopnost