V okviru Eko šole smo letos učenci sodelovali v projektu Ne zavrzi oblek, ohrani planet. Akcija je imela glavni cilj: vzpodbujati učence k odgovornemu ravnanju z rabljenimi in   odsluženimi oblačili po načelu zmanjšaj – ponovno uporabi- recikliraj.

V decembru smo tako pri  izbirnem predmetu Okoljska vzgoja izdelali 3 kartonaste zbiralnike in jih poimenovali EKO zbirko reciklirko. Pobarvali smo jih in pripeljali tudi zbirne kartone za rabljena oblačila. K sodelovanju pri akciji smo povabili vse učence naše šole. Oblačila smo na šoli zbirali en teden in zadnji dan sodelovali tudi v Izmenjevalnici oblačil, ko si za prinešeno oblačilo lahko odnesel poljubno željeno oblačilo domov. 

Akcija sicer ni bila tako odmevna kot pred tremi leti, torej pred koronsko krizo;  zbrali smo nekaj manj rabljenih oblačil, kar nakazuje, da so ljudje spremenili svoj odnos do oblačil in jih sami reciklirajo, posredujejo prijateljem in sorodnikom pa prodajo preko spletnih prodajaln. Vseeno smo z zbiralno akcijo in izposojevalnico oblačil zelo zadovoljni. Nabralo se je 26 kilogramov oblačil, temu pa smo dodali tudi en karton otroških knjig ter igrač.

Oblačila smo sortirali in uredili v zbirne kartone, ki smo jih odpeljali k prostovoljkam na Rdeči križ Grosuplje, predali pa v roke Anici Smrekar. Zelo so bili veseli zlasti zimskih oblačil, izrazili pa so tudi veliko potrebo po higienskih pripomočkih, zato že sedaj napovedujemo novo zbiralno akcijo v prihajajočem letu. Bodimo darežljivi, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo sami potrebovali pomoč. Zahvala vsem donatorjem za sodelovanje.

Učenci Okoljske vzgoje in mentorica Polona Ferbežar

(Visited 50 times, 1 visits today)
Dostopnost