Teden sončnih dni smo podaljšančki izkoristili za zimski pohod po gozdu v sklopu programa Gozdna pedagogika. Ogledali smo si njegovo podobo, ki je čudovita in polna izzivov tudi v tem letnem času, se pogovarjali o živalih pozimi, odgovarjali na vprašanja, kje so in kaj jedo, spoznali različne oblike stopinj in jih povezali z lastniki le-teh, pripravljali smo hrano za živali in se pogovarjali o izzivih preživetja v naravi, ko so nam zunanje okoliščine manj naklonjene …

Po uvodnih dejavnostih smo se podali na raziskovanje bližnjih travnikov, gozdov, prsti, obvodnih površin, iz odpadnega gozdnega materialna poustvarjali sledove živali in ljudi ter se pognali na lov za skritimi orehi, ki nam jih je podarila veverica v zameno za sadno-zelenjavne priboljške, ki jih bo lahko delila še z drugimi živalmi.

Po vestno opravljenih dejavnostih smo si prislužili malico v naravi. Ko smo se malce odpočili in se je hrana polegla, smo nadalje raziskovali življenje ob bližnjem potoku, nato pa na širnem travniku izživeli svojo energijo preko različnih socialno-gibalnih iger.

Polni vtisov gozdnega življenja in rajanja smo se odpravili proti šoli, kjer so nas že pričakali prijazni starši, v katerih očeh se je že vrtel pralni stroj. Kljub temu so nam namenili prijetno dobrodošlico in nasmeške na obrazu.

Lep gozdni pozdrav.

Besedilo in fotografije: Učitelji podaljšanega bivanja

Mnenja udeležencev:

V petek smo šli v Zacurek. Tam smo srečali divjega moža. Potem smo iskali sliko veverice, saj prave veverice zdaj dremljejo, ter njeno hrano, za nas pa je to bil sladek zaklad. Izak je prvi našel oreh, pod njim pa se je skrival zaklad.                                                                                                                

Trina in Ema, 3. a

V gozdu smo srečali gozdnega moža. Takoj je ugotovil, da smo prijazni in tudi on postal prijazen do nas. Povedal nam je, kako živi. Namignil nam je, da je tu blizu skrita veverica. Hitro smo jo našli. Potem smo ji morali pomagati poiskati zalogo hrane, ki jo je jeseni nekam zakopala, zadaj pa je ne najde. Največjo srečo je imel Izak, saj je prvi našel zaklad. To pa so bili lešniki, skriti v luknjici pod listjem. Nekaj jih je lahko pojedel, nekaj pa smo jih posadili in zdaj bomo šli večkrat pogledat, če je zarasel nov grmiček – leska. No, gozdni mož je bil v resnici učitelj David, ki se je malo našemil v čudnega moža. Na koncu pa smo se igrali preživetje v naravi. Vse je bilo zelo zabavno.                                                                                                              

David in Nik, 3. b

V gozdu mi je bilo všeč, ker smo iskali gozdnega moža ter veverico in njeno izgubljeno zalogo hrane. Iz palic smo zgradili hišico. Zelo smo se imeli dobro.                                       

Maxime, 3. B

V petek smo po kosilu šli v Zacurek.  Žiga je imel s seboj čutarico, teleskop in kompas. S pomočjo kompasa je našel gozdnega moža. Raziskovali smo, kaj se skriva pod listjem. Po navodilih gozdnega moža smo na tleh v bližini veverice našli oreh, pod njim pa se je skrival zaklad.

Žiga in Matija, 3. B

(Visited 93 times, 1 visits today)
Dostopnost